keskiviikko 7. lokakuuta 2015

IHO

IHO 
Ihon tehtävät 
Ihon ensisijaisena tehtävänä on suojata kehoa ulkoa tulevilta uhkatekijöiltä, joita ovat mm. haitallinen säteily, mikrobit ja kemikaalit. Iho toimii myös vesieristeenä, joka estää liiallisen nesteenmenetyksen sekä veden osmoottisen imeytymisen kehoon, kun olemme veden kanssa kosketuksissa. Talirauhasten erittämä tali tekee ihon notkeaksi ja vettä hylkiväksi.Ihon pinnan pH on 1,5-5,5.Happamuuteen vaikuttaa talin rasvahapot,hiki ja ihosolujen eritteet.Tätä pintaa kutsutaan happokelmuksi eli normaaliflooraksi.Siinä elää elimistöä suojaavia mikrobeja.Ihon pintakerroksen tehtävä on suojata elimistöä mekaanisesti,kemiallisesti,fysikaalisesti ja mikrobiologisesti.Dermis toimii vesivarastona ja antaa mekaanista suojaa.Ihon alin kerros,subkutis,pehmentää tehokkaasti iskuja,ja toimii hyvin rasvavarastona,kuin myös lämpöeristeenä. 
Ihon rakenne,paksuus ja uusiutuminen 
Iho on ihmisen suurin elin.Sen paino on noin 5 prosenttia kokonaispainosta.Ihon kokonaispinta-ala on aikuisella 1,5–2,0 m² ja paksuus ilman ihonalaiskudosta 1–4 mm.Ihon uloin kerros orvaskesi eli epidermis  koostuu pääosin keratinosyyteistä eli sarveissoluista, jotka uusiutuvat pohjalla olevan tyvikerroksen soluista.Sen paksuus on 0,05-0,2mm.Se on kerrostunutta epiteelikudosta eikä sisällä lainkaan veri-tai imusuonia.Epidermis uusiutuu jatkuvasti sen alimman kerroksen solujen noustua pintaan ja hilseiltyä pois noin 3-4 viikon aikana.Iho uusiutuu noin kaksi kertaa vuodessa.Ihon ikääntyessä sen toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttu.Solujen uusiutuminen,talin ja hien eristys hidastuvat.Elimistön puollustuskyky heikkenee,lämmönsäätely ja tuntoaistimukset huononevat.Keratinisoituminen tapahtuu epidermiksen neljässä kerroksessa,sillä sen solut ovat keratinosyyttejä. 
1.Epidermiksen päällimmäinen kerros,sarveissolukerros,on sarveistunutta kudosta ,joka koostuu kuolleista,jo aiemmin keratinisoituneista sarveissoluista. 
2.Jyvässolukerroksen solujen sisällä valmistuu keratohyaliinijyväsiä,jotka muuttuvat keratiiniksi.Litteäksi uuttuneiden solujen tuma häviää ja solu sarveistuu sarveissolukerroseen. 
3.Okasolukerroksen keratinosyytit ovat okasoluja,joiden välillä on runsaasti solut toisiinsa liittäviä,oksamaisia desmosomeja.Okasolukerroksessa sijaitsee soluja,jotka osallistuvat elimistön puollustusjärjestelmään. 
4.Tyvisolukerros on epidermiksen alin kerros,joka koostuu tumallisista,jakaantuvista tyvisoluista.Solun toinen osa nousee ylöspäin okasolukerrokseen muuttuen epäsäännölliseksi.Tyvisolukerroksen melanosyyttisolut valmistavat pigmenttiä ja Merkelin solut välittävät tuntoaistimuksia. 
Orvaskeden alla sijaitsee verinahka,sidekudoksesta muodostunut, verisuonia ja hermoja sisältävä kerros. Verinahan suonet huoltavat verisuonetonta orvaskettä kuljettaen ravintoaineita soluille ja kuona-aineita orvaskeden soluilta pois.Dermis eli verinahka on 0,5-0,2mm paksua sidekudosta,joka koostuu kollageenista ja elastiinista.Kollageeni on proteiinia,joka on hyvin venyvää.Se toimii ihon rakenneaineena ja antaa iholle mekaanista tukea.Elastiini on proteiini,joka antaa iholle sen joustavan ominaisuuden.Dermis sisältää paljon hermoja sekä veri-ja imusuonia.Iho saa tarvitsemansa ravintoaineensa verisuoniston kautta.Dermis sisältää juuriosan,hikirauhasen,talirauhasen,hermojen päätteitä ja imusuonia. Toisinaan ihoon luetaan mukaan verinahan alla oleva ihonalaiskerros,joka koostuu lähinnä rasvasoluista ja löyhästä sidekudoksesta. 
Ihonalainen rasvakudos eli subkutis liittää ihon pintakerroksen sen alla oleviin kudoksiin,lihaksiin,rustoihin,luihin ja se toimii rasvan varastointipaikkana elimistön energia-aineenvaihdunnalle.Jokaisella ihmisillä se on on eri paksuinen,koska sen paksuus riippuu ihmisen rasvakudoksen määrästä.Ihossa on pieniä ja suuria hikirauhasia joka puolella kehoa..Ne osallistuvat tehokkaasti elimistön lämmönsäätelyn erittämällä hikeä.Niiden toiminta liittyy myös hermostollisiin reaktioihin,kuten jännittämiseen.Rauhasten erite sisältää vettä,natriumia,kloridia,hiilihydraatteja,rasvoja,ammoniakkia ja joitakin kehon orgaanisia aineita,kuten valkuaisaineita ja virtsahappoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti